+6013-329 4134 emaszaman@gmail.com

Assalamualaikum w.r.t & Salam Sejahtera

Tahukah anda bahawa sebagai pemegang Akaun Emas GAP, anda boleh pajak/gadai emas (sekiranya perlu) anda secara online?

 

Tahukah anda bahawa sistem Arrahnu Akaun Emas GAP secara online ini adalah yang pertama di Malaysia?

Ya, kini, pemegang Akaun Emas GAP boleh memajak gadai berat emas milik mereka dengan menggunakan sistem Arrahnu Koperasi Dagang Emas Pulau Pinang Berhad (KDE).

Sebagai makluman, KDE adalah sebuah anak syarikat Public Gold (PG) Group yang berdaftar dengan Suruhanjaya Koperasi Malaysia bertujuan menjaga kebajikan ekonomi kakitangan, pengedar dan pelanggan PG Group. Untuk maklumat lanjut mengenai KDE, sila KLIK SINI.

Di sini saya akan berkongsi serba ringkas cara-cara pemegang Akaun Emas GAP untuk membuat pajakan/gadaian emas secara online dengan KDE.

Sekiranya anda masih belum memiliki Akaun Emas GAP dan berminat untuk mengetahui lebih lanjut, sila KLIK SINI

 

Sekiranya anda sudah tahu mengenai Akaun Emas GAP dan nak tahu cara buka Akaun Emas GAP, sila KLIK SINI

Seterusnya, berikut merupakan cara-cara ringkas untuk pemegang Akaun Emas GAP memajak gadai emas menggunakan Arrahnu KDE:

Langkah 1:

Layari laman web PG (https://publicgold.com.my) dan perhatikan harga semasa yang di paparkan untuk 1 gram emas GAP. Dalam contoh ini, harga semasa untuk 1 gram emas GAP adalah RM258.

Langkah 2:

Tekan butang ‘LOGIN’:

 

Langkah 3:

Isikan ‘Username’ (PG Code) dan ‘Password’, kemudian tekan butang ‘Log in

 

Langkah 4:

Setelah berjaya Log in, cari dan tekan butang ‘MY GAP

 

Langkah 5:

Di sini, tekan ‘Go to New Site

 

Langkah 6:

Kemudian, tekan ‘ARRAHNU’

 

Langkah 7:

Masukkan jumlah berat emas yang ingin dipajak gadai di dalam ruangan ‘Transfer Qty’. Dalam contoh ini, saya masukkan emas seberat 1 gram. Kemudian tekan butang ‘Request’

Minima berat emas untuk dipajak gadai melalui Arrahnu KDE adalah 0.5 gram

 

Perlu pastikan baki berat emas di dalam Akaun Emas GAP anda akan tinggal 1 gram setelah membuat gadaian. Contohnya, jika ingin membuat gadaian 1 gram, anda perlu ada 2 gram baki dalam Akaun Emas GAP kerana 1 gram untuk dipajak gadai, dan 1 gram untuk ditinggalkan di dalam Akaun Emas GAP bagi memastikan Akaun anda kekal aktif

Langkah 8:

Pastikan ‘Transfer amount’ adalah betul, dan tekan butang Confirm

Setelah itu, permohonan Arrahnu anda akan diproses oleh PG dan anda hanya perlu menunggu duit dimasukkan ke dalam akaun bank anda yang berdaftar (kebiasaannya mengambil masa selama 48 jam, atau 2 hari bekerja, atau mungkin lebih awal)

 

Jika mempunyai masalah, anda dinasihatkan mendapatkan bantuan dari ‘introducer’ anda atau hubungi mana-mana Cawangan PG berhampiran anda.

Nota Tambahan:

Nilai pinjaman Arrahnu KDE adalah sehingga 70% dari marhun (harga emas GAP) semasa. Contohnya, jika harga semasa 1 gram adalah RM258, maka anda akan dapat 70% dari RM258 = RM180.6

 

Upah Simpan yang dicaj oleh KDE adalah 1% sebulan dari nilai marhun emas (1% dari RM258). Jika bayar lebih awal, katakan sebelum sampai tempoh 1 bulan, upah simpan adalah tetap 1%.

 

Anda boleh memajak gadai emas GAP kepada KDE selama tempoh 6 hingga 8 bulan (6 + 2).

 

Penafian:

1. Tujuan perkongsian ini adalah bagi pembaca mendapatkan gambaran tentang cara-cara untuk memajak gadai emas di dalam GAP (sahaja) dengan Arrahnu KDE secara online

2. Kadar pinjaman dan kadar upah simpan adalah berdasarkan maklumat yang terdapat dari laman web KDE dan sumber ‘posting’ media sosial PG

3. Sila hubungi Cawangan PG berhampiran anda untuk mendapatkan dan mengesahkan kadar pinjaman dan kadar upah simpan terkini

4. Segala perubahan pada kadar pinjaman dan kadar upah simpan selepas ini adalah tertakluk kepada pihak PG dan KDE (tanpa makluman awal)

 

Sekian.

 

Jika perlukan maklumat lanjut, klik butang di bawah untuk Whatsapp atau Facebook Emas Zaman:

 

Sekian & Semoga Bermanfaat.

Kongsikan Artikel Ini Kepada Semua… Sharing is Caring! laughing