+6010-554 9916 emaszaman@gmail.com
Duit Raya & Emas

Duit Raya & Emas

Pengenalan

Assalamualaikum w.r.t dan Salam Sejahtera kepada semua pembaca EZ yang dikasihi. Diharapkan anda semua berada di dalam keadaan sihat sejahtera.

Hari ini tanggal 2 Syawal 1442 Hijrah/14 Mei 2021, EZ ingin ambil kesempatan untuk ucapkan “Selamat Hari Raya Aidilfitri, Mohon Maaf Zahir & Batin” kepada semua. Didoakan agar semua amalan kita semasa bulan Ramadhan dan bulan-bulan seterusnya diberkati dan diterima oleh Allah SWT! InshaAllah…

Diharapkan anda juga sabar menghadapi detik-detik mencabar dalam meraikan hari raya yang telah masuk tahun ke 2 dirayakan dengan pendekatan norma baharu berikutan PKP3.0 kerana pandemik covid19 yang masih mengganas.

Mensyukuri Anugerah Syawal

Biar perit pedih sekalipun, EZ berpendapat kita masih lagi wajib bersyukur kerana masih diberi peluang merayakan Aidilfitri walaupun dengan amalan norma baharu. Kita masih lagi dapat bersama pasangan dan anak-anak kita, masih lagi dapat makan juadah raya, masih lagi dapat memakai pakaian baharu sempena raya, masih lagi dapat beribadah, masih lagi berhubungan dengan sanak saudara dan tidak kurang juga bagi anak-anak, masih boleh bermain bunga api dan masih lagi menerima duit raya. Apa yang berbeza tahun ini adalah, pertemuan dan berkumpul secara fizikal adalah dilarang bertujuan mengurangkan risiko jangkitan covid19. Alhamdulillah.

Panjang pula EZ berceloteh ya. Artikel kali ini bukan untuk mengulas pasal covid19, tetapi EZ ingin berkongsi pengalaman EZ sendiri dalam memanfaatkan duit raya anak-anak menjadi kepingan-kepingan emas yang sememangnya bernilai sebenar.

Duit Raya

Anak-anak saya dan semua kanak-kanak di seluruh Negara, rata-ratanya masih belum faham situasi yang sedang kita semua alami ketika ini. Bagi mereka, hari raya adalah hari bergembira, pakai pakaian baharu, makan biskut raya serta ziarah rumah-rumah jiran untuk mengutip duit raya.

Tidak dapat dinafikan kebanyakkan jiran-jiran pun mengambil langkah berhati-hati dengan tidak menerima tetamu sempena raya. Jadi, kutipan duit raya kanak-kanak mungkin sedikit berkurangan berbanding hari-hari raya sebelum ini.

Walau bagaimanapun, telah muncul fenomena atau pendekatan baharu, di mana duit-duit raya dikirim melalui pos atau diberi melalui pindahan wang perbankan online. Dengar macam kurang menarik tetapi kita tiada pilihan. Demi menjaga kegembiraan anak-anak, pendekatan ini juga tidak kurangnya diterima agak meluas di seluruh negara. Ibu Bapa, Adik Beradik, Ipar Duai dan Pakcik Makcik yang berada di kejauhan, mengambil inisiatif menghantar duit-duit raya kepada anak-anak buah dan cucu-cucu melalui online.

Duit Raya Jadi Emas

Di sini EZ hanya ingin sarankan agar anda ubah cara simpan duit raya anak-anak kepada simpanan emas. Duit raya anak-anak adalah satu peluang baik untuk mula menabung emas kerana jumlah yang diperoleh oleh anak-anak adalah diluar kawalan anda. Ianya adalah ‘duit free’ yang anak-anak dapat bersempena budaya hari raya.

Lagi pula duit itu bukanlah duit kita, bukan hasil titik peluh kita. Jadi, apa salahnya gunakan duit-duit tersebut kepada perkara yang bermanfaat. Salah satunya adalah dengan cara menabung, tetapi menabung dalam bentuk emas

Sudah tentu ramai yang simpan duit raya anak-anak di dalam tabung masing-masing untuk kegunaan mereka di masa hadapan.

Tidak dinafikan juga duit-duit tersebut akan dibelanjakan kesemuanya mungkin untuk membeli pakaian baharu, kasut baharu dan sebagainya. Itu tidak mengapa, menyimpan emas bukannya wajib, utamakan perkara yang lebih penting dan keperluan terlebih dahulu.

Apa yang EZ nak sarankan adalah, duit-duit raya anak-anak yang tidak akan digunakan (dalam masa terdekat) itu, alih kepada pembelian emas. Contoh emas-emas 1 gram yang boleh dipertimbang untuk dimiliki adalah seperti di bawah. Ada juga keluaran khas sempena hari raya. Contoh di bawah terselit sekali emas 1 gram edisi khas hari raya aidilfitri 2021.

Bukannya menabung duit itu tidak elok, tetapi menyimpan emas lebih baik kerana di masa hadapan, emas akan memberi pulangan yang lebih baik kerana ia kalis inflasi berbanding wang kertas yang nilainya akan merosot saban tahun. Baca kelebihan emas DI SINI dan info mengenai manfaat emas DI SINI.

Modal RM100 dah boleh simpan Emas

Untuk pengetahuan semua, atau mungkin ramai yang dah tahu, sekarang ini melalui Program Pengumpulan Emas (GAP) Public Gold, anda boleh mulakan Tabung Emas (24 karat) kepada anak-anak anda dengan membuka Akaun GAP Junior.

Jika nak tahu mengenai GAP, sila tekan DI SINI. Jika dah tahu, faham dan minat nak buka Akaun GAP Junior untuk anak-anak anda, sila tekan butang pendaftaran di bawah:

Pada ketika artikel ini ditulis, harga emas 1 gram GAP adalah RM264, manakala dengan pembelian RM100, anda akan mendapat emas seberat 0.3788. Jika anda beli emas GAP, berat emas akan terpapar di dalam Akaun GAP Junior anak anda secara online. Andaikan anak anda dapat duit raya berjumlah RM1,000 tahun ini. Jika diguna semua RM1,000 untuk beli emas dalam Akaun GAP Junior, anak anda akan memiliki emas seberat 3.7879 gram. Lihat contoh di bawah:

Kelebihan Jadikan Duit Raya Sebagai Emas GAP

    • Tidak perlu pegang emas (Public Gold simpankan PERCUMA)
    • Pembelian 24 Jam melalui online
    • Harga emas dijangka naik setiap tahun (simpan minima 2 atau 3 tahun untuk nampak hasil)
    • Simpanan masa depan anak-anak (Mungkin bermanfaat bila anak ingin sambung belajar ke IPTA/S kelak)
    • Pupuk minat menabung Emas kepada anak-anak

Lihat contoh paparan Akaun Emas GAP Junior Online. Anda boleh nampak bahagian nama anak anda, PG Code (PG 00xxxxxx) iaitu nombor akaun dan baki emas dalam berat (gram). Selain itu, untuk makluman, boleh juga menabung perak melalui ‘Silver Accumulation Program (SAP) menggunakan akaun yang sama.

Artikel ini adalah sekadar saranan atau cadangan kepada anda untuk menggunakan duit raya anak-anak kepada perkara yang bermanfaat. Ianya bukanlah bertujuan mengajar, EZ cuma kongsikan pengalaman gembira EZ sendiri merealisasikan pemilikan emas kepada anak-anak seawal usia di sekolah rendah. Zaman EZ kecil dulu, mana ada peluang memiliki emas semudah hari ini. InshaAllah, semoga anda semua dapat memanfaatkan duit raya anak-anak dengan cara terbaik.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila tinggalkan mesej di ruangan komen di bawah atau hubungi saya di talian emas +010-554 9916. Boleh juga klik butang di bawah untuk Whatsapp atau Facebook Emas Zaman

 

Sekian & Semoga Bermanfaat.

Kongsikan Artikel Ini Kepada Semua… Sharing is Caring! laughing

PG Gold Museum

PG Gold Museum

PG Gold Museum adalah platform shopping pelbagai jenis koleksi produk emas dan perak. Ianya terdiri dari produk-produk jongkong emas dan dinar koleksi-koleksi klasik, koleksi terhad (limited), perayaan, hadiah dan sebagainya.

Terdapat juga syiling-syiling emas dan perak yang popular seperti China Gold/Silver Panda Coin dan syiling perak Perth Mint Australian Lunar dijual di store PG Gold Museum dengan kuantiti terhad kerana produk-produk ini agak ‘rare’.

Berikut merupakan antara produk yang terdapat di PG Gold Museum. Klik Gambar untuk penerangan terperinci setiap produk dan klik butang ‘Lihat Lagi’ untuk melihat produk-produk lain di PG Gold Museum.

Public Gold LBMA Bullion Bar PG 1g (Au 999.9) 24K – Malaysia’s 8th Prime Minister

Public Gold Bullion Bar PG 1G (Au 999.9) – Raya 2021

Public Gold LBMA Bullion Bar PG 1g (Au 999.9) 24K – Tun M & PM8

China Gold Panda Coin 2018 8g

Public Gold Bullion Bar 1g (Au 999.9) – Masjidil Haram-Mekah

China Silver Panda Coin 2020 – 30g

Public Gold LBMA Bullion Bar PG 0.5g (Au 999.9) 24K – KLCC

Perth Mint Australian Lunar Series II 2018 Year Of The Dog 1oz Silver Proof Coins

Pelanggan PG Gold Museum juga akan menikmati penghantaran yang berinsuran bagi semua jenis barang yang dibeli, terus ke alamat pelanggan.

Untuk membuat pembelian di PG Gold Museum, anda perlu menjadi ‘Shopper’ berdaftar di PG Mall terlebih dahulu. Daftar PERCUMA sebagai Shopper dengan menekan butang pendaftaran di bawah.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila tinggalkan mesej di ruangan komen di bawah atau hubungi saya di talian emas +010-554 9916. Boleh juga klik butang di bawah untuk Whatsapp atau Facebook Emas Zaman

 

Sekian & Semoga Bermanfaat.

Kongsikan Artikel Ini Kepada Semua… Sharing is Caring! laughing

Aurora Italia

Aurora Italia

Aurora Italia merupakan salah satu kedai rasmi (Official Store) di PG Mall yang menjual secara online produk-produk barang kemas jenama Aurora Italia, Swarovski Zirconia.

Aurora Italia adalah salah satu daripada pengedar barang kemas/perhiasan utama yang dipercayai di Malaysia. Sejak tahun 2019, Aurora Italia telah merekodkan satu lagi pencapaian kepada syarikat yang mana ia telah bekerjasama dalam penjenamaan dengan Swarovski ®.

Dengan rekabentuk yang dikonsepkan dan diilhamkan dari Negara Itali, Aurora Italia menjadi jenama premium khususnya dalam bidang barang kemas buatan tangan. Pelbagai jenis pilihan ‘charms’ dan aksesori dibentuk khas untuk menampilkan elegan dan karisma bagi setiap wanita si pemakainya.

Selain itu, Aurora Italia juga bekerjasama dengan jenama antarabangsa seperti © Disney, © Marvel dan Warner Bros, serta bekerjasama dengan syarikat tempatan, Animonsta Studios dalam menghasilkan jongkong gram edisi terhad, hanya ekslusif oleh Aurora Italia. Jongkong gram Aurora Italia sangat unik dan mempesonakan dan dengan sifatnya yang bernilai, ianya sesuai dijadikan sebagai hadiah dan simpanan pelaburan jangka panjang. Aurora Italia sangat menitikberatkan kualiti produk-produknya, bagi kepuasan semua pelanggan.

Berikut merupakan antara produk yang terdapat di Aurora Italia. Klik Gambar untuk penerangan terperinci setiap produk dan klik butang ‘Lihat Lagi’ untuk melihat produk-produk lain di Aurora Italia.

Orchid Ring

Marvel Avengers IronMan Swarovski Charm

Disney Minnie Ribbon Ring

Batman VS Superman 1 Gram Goldbar

Winter Snowflake Ring

Boboboi 1 Gram Goldbar

Rainbow Pendant

Marvel Avengers Infinity Stones Charm

Pelanggan Aurora Italia juga akan menikmati penghantaran yang berinsuran bagi semua jenis barang yang dibeli, terus ke alamat pelanggan.

Untuk membuat pembelian di Aurora Italia, anda perlu menjadi ‘Shopper’ berdaftar di PG Mall terlebih dahulu. Daftar PERCUMA sebagai Shopper dengan menekan butang pendaftaran di bawah.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila tinggalkan mesej di ruangan komen di bawah atau hubungi saya di talian emas +010-554 9916. Boleh juga klik butang di bawah untuk Whatsapp atau Facebook Emas Zaman

 

Sekian & Semoga Bermanfaat.

PG Jewel

PG Jewel

Tekan gambar untuk melihat penerangan terperinci.

PG Jewel adalah platform beli-belah barang kemas online yang menyediakan jualan pelbagai jenis barang kemas berketulenan 916 (22 karat) keluaran Public Gold.

Sasaran utama PG Jewel adalah menyediakan kemudahan dan keselesaan kepada para pelanggan untuk membeli barang perhiasan emas berketulenan tinggi dengan harga kilang tanpa harga tersembunyi.

Pelanggan PG Jewel akan menikmati penghantaran emas yang berinsuran bagi semua jenis barang kemas yang dibeli, terus ke alamat pelanggan.

PG Jewel adalah ‘Kedai Rasmi’ (official store) di PG Mall bagi penjualan barang kemas keluaran Public Gold. Anda boleh melayari Kedai PG Jewel dan melihat barang-barang kemas dengan rekabentuk terkini dan moden dengan menekan butang di bawah.

Untuk membuat pembelian di PG Jewel, anda perlu menjadi ‘Shopper’ berdaftar di PG Mall terlebih dahulu. Daftar PERCUMA sebagai Shopper dengan menekan butang pendaftaran di bawah.

Nak Beli Secara Bayaran Penuh?

Nak Beli Secara Ansuran?

Jika perlukan maklumat lanjut, sila tinggalkan mesej di ruangan komen di bawah atau hubungi saya di talian emas +010-554 9916. Boleh juga klik butang di bawah untuk Whatsapp atau Facebook Emas Zaman

 

Sekian & Semoga Bermanfaat.

Kongsikan Artikel Ini Kepada Semua… Sharing is Caring! laughing

Syiling & Emas

Syiling & Emas

Pengenalan

Artikel kali ini ringkas sahaja di mana saya nak kongsikan satu pendapat dan idea bagaimana untuk memiliki emas dengan cara yang agak perlahan tanpa mengusik duit gaji atau simpanan anda secara langsung. Caranya adalah dengan mengambil berat akan kuasa duit syiling. Bagaimana tu?

Bahasa mudah adalah jangan abaikan duit syiling walau nilainya kecil. Jumpa atas lantai di rumah. bawah sofa ketika menyapu, tepi-tepi longkang rumah atau sebagainya, jangan dibiarkan. Ambil dan simpan dalam satu bekas khas. Anda tidak akan sedar bila syiling itu sudah penuh di dalam sesuatu bekas simpanan.

Mungkin juga kebanyakan atau segelintir dari kita hari ini rasa buang masa saja mengumpul syiling ni. Kalau zaman kanak-kanak dahulu, pantang jumpa duit syiling, seronoknya bukan kepalang walau hanya jumpa syiling 10 sen. Hari ini? Jumpa 50 sen pun tak berapa nak pandang? Kenapa? Jelas menggambarkan betapa nilai duit semakin susut!.

Pupuk Semangat Menabung

 

Bila anda pupuk sikap mengambil berat terhadap syiling, inshaAllah, hasil yang anda bakal dapat, walaupun tidak banyak, tetapi sekurang-kurangnya ada. Anda cuba dulu simpan duit-duit syiling yang anda jumpa di mana-mana tempat di rumah anda. Ada lebihan baki dari belian mana-mana, simpan juga syiling tu. Pastikan simpan di dalam satu tempat khas. Tidak kira tempat berupa apa, contohnya tabung, bekas, kotak kecil atau sebagainya. Lama kelamaan, percayalah, sikap ini akan menjadi suatu yang akan dilakukan secara rutin.

Lama tidak lah lama sangat, anda akan nampak syiling-syiling anda semakin banyak. Bila syudah makin banyak, katakan apabila dikira-kira nilainya sudah RM20.30. Anda cari ‘plastik aiskrim malaysia’, masukkan syiling-syiling tadi RM10 setiap satu plastik aiskrim. Bermakna anda akan ada 2 plastik aiskrim berisi syiling bernilai RM10 setiap satu dan baki 30 sen terus simpan lagi di dalam tabung syiling anda.

Teruskan aktiviti menabung dari apa jua sumber milik anda. Jangan pula jumpa syiling di luar yang bukan milik anda pun anda simpan, ini tidak berapa baik. Elok dimasukkan ke tabung-tabung masjid/surau jika tidak tahu siapa pemiliknya.

Teruskan Mengumpul

Kembali kita kepada aktiviti kumpul syiling. Katakan suatu hari nanti, bila dah dikira-kira syiling anda, jumlah yang ada adalah RM80.90. Wow!… ulangi langkah masukkan ke dalam plastik aiskrim tadi RM10 setiap satu. Anda sudah ada 10 paket (tambah 2 paket yang awal-awal tadi) yang bernilai RM10 setiap satu, bermakna jumlah keseluruhan syiling anda dah jadi RM100?.

Nak buat apa RM100 ni? – RM100 ni anda boleh guna untuk apa sahaja yang anda inginkan. Namun, memandangkan ianya adalah hasil tabungan syiling yang anda usahakan sekian lama, dan bukannya diambil secara langsung dari gaji anda, apa kata anda ubah syiling-syiling anda tu kepada sesuatu yang sangat bernilai… Apa tu? Ya, guna RM100 tu untuk beli emas berketulen 999.9 – 24 karat!

Beli Emas Dari Hasil Simpanan Syiling

Boleh ke beli emas dengan nilai RM100? Sudah Tentu Boleh!…. Sejak adanya Akaun Simpan Emas GAP Public Gold, anda dah boleh mula simpan emas sedikit demi sedikit dengan modal permulaan hanya RM100. Nak tahu bagaimana nak mula menabung emas? Sila klik dan baca DI SINI.

Nah, sekarang nampak tak? Jika anda terapkan sedikit sahaja sikap ‘rajin’ dan menghargai, anda akan dapat hasil yang sangat bermanfaat. Bila dah mula menabung emas, inshaAllah satu perasaan lain dari ‘aura’ emas tadi akan meresap ke dalam sanubari anda.

Teruskan kumpul syiling dan ulangi proses membeli emas dengan nilai RM100 hingga bila-bila. InshaAllah, bermula dari syiling 10 sen, anda akan dapat simpan hingga RM100. Bermula dari RM100 nilai emas, anda akan ada banyak emas suatu hari nanti. Baca juga Idea Memanfaatkan Simpanan Emas untuk mengetahui apa gunanya emas simpanan tu nanti.

Nota Tambahan: Penulisan ini hanyalah cadangan dan idea untuk memupuk semangat menabung dan cintakan emas demi kesenangan di masa hadapan. InshaAllah. Apa jua bentuk simpanan yang bermanfaat adalah sesuatu yang baik. Simpan ikut kemampuan dan kreativiti anda dan beli emas gunakan duit simpanan, jangan guna duit untuk dipakai, atau sanggup buat pinjaman semata-mata nak miliki emas tanpa tahu ILMU EMAS. – Emas Zaman

Jika perlukan maklumat lanjut, sila tinggalkan mesej di ruangan komen di bawah atau hubungi saya di talian emas +010-554 9916. Boleh juga klik butang di bawah untuk Whatsapp atau Facebook Emas Zaman

 

Sekian & Semoga Bermanfaat.

Kongsikan Artikel Ini Kepada Semua… Sharing is Caring! laughing